Organisatie
Naar een strafrechtelijk beleid inzake eergerelateerd geweld PDF Afdrukken E-mail

Context en opzet

Het is één van de taken van de Dienst voor het Strafrechtelijk beleid om de evoluties in de criminaliteit op te volgen, hierover alle nuttige informatie te verzamelen en tot een analyse hiervan over te gaan.

Onze westerse maatschappij krijgt in de marge van de etnisch-culturele diversiteit en van de migratiebewegingen sinds enkele jaren meer en meer te maken met wat men “eergerelateerd geweld” noemt. Tengevolge van enkele ophefmakende zaken, waaronder de moord op Sadia Seikh, en voortbouwend op de aanbevelingen van het Adviescomité voor gelijke kansen voor vrouwen en mannen van de Senaat1, werden pilootprojecten opgericht in Mechelen en Verviers. Deze pilootprojecten hebben de ondersteuning gekregen van de Federale Politie, Directie “Criminaliteit tegen Personen – Centrale Dienst Agressie”. Het algemene doel van de pilootprojecten is om vanuit deze ervaringen op het terrein meer kennis te vergaren over het fenomeen en het eergerelateerde geweld beter aan te pakken. Ter coördinatie, ondersteuning en stroomlijning van deze pilootprojecten werd binnen het College van Procureurs-generaal een federale stuurgroep opgericht, bestaande uit vertegenwoordigers van de Minister van Justitie, de Minister van Binnenlandse Zaken, de FOD Justitie, de FOD Binnenlandse Zaken, de Dienst voor het Strafrechtelijk beleid, het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, de federale politie en de vertegenwoordigers van de twee pilootprojecten. De stuurgroep achtte het in eerste instantie noodzakelijk een globaal beeld te krijgen van het fenomeen en dat het grondig dient geanalyseerd te worden.

De Dienst voor het Strafrechtelijk beleid heeft van de stuurgroep als mandaat gekregen de bestaande literatuur inzake eergerelateerd geweld te verzamelen, met de bedoeling het fenomeen zo beter te kunnen omlijnen op wetenschappelijk gebied.
Op basis van dit mandaat heeft de Dienst voor het Strafrechtelijk beleid een eerste verkennende studie verricht door middel van een grondige literatuurstudie van de diverse beschikbare bronnen aangaande het onderwerp. Parallel aan deze literatuurstudie, hebben het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en de FOD Binnenlandse zaken een wetenschappelijk fenomeenonderzoek naar eergerelateerd geweld in België bevolen. Dit empirisch onderzoek wordt verricht door de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit van Gent en zal het rapport van de Dienst voor het Strafrechtelijk beleid verder verfijnen en uitdiepen.

Met deze verkennende literatuurstudie leveren we, vanuit het oogpunt van het strafrechtelijk beleid, een bijdrage aan de stuurgroep en zijn doelstellingen. Dit rapport behelst drie delen. Het eerste deel handelt over het huidige internationale en Europese beleidskader inzake EGG. Achtereenvolgens worden de verschillende stappen in een beleid inzake EGG op het niveau van de Verenigde Naties (VN), de Raad van Europa en de Europese Unie (EU) geschetst.
In het tweede deel onderzoeken we het huidige beleid in België inzake EGG en bestuderen we een aantal Europese landen. Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk worden hierbij als voorbeelden aangehaald. Hierbij bekijken we per land de definities en de conceptualisering, alsook het strafrechtelijk beleid inzake EGG.
In het derde en laatste deel tenslotte vatten we de voornaamste bevindingen en besluiten uit de literatuurstudie samen en vertalen we deze inzichten  naar enkele praktische en concrete beleidsaanbevelingen en mogelijke denkpistes die dienstig kunnen zijn voor het ontwikkelen van een (werk)definitie en een Belgisch integraal en geïntegreerd beleid inzake EGG.

Conclusie

Het rapport “Naar een strafrechtelijk beleid inzake eergerelateerd geweld? Een verkennende studie” is een eerste verkennende literatuurstudie teneinde een beter begrip te krijgen van het fenomeen eergerelateerd geweld. Op basis van een oplijsting en analyse van internationaal en rechtsvergelijkend bronnenmateriaal, werden een aantal goede praktijken uit het buitenland beschreven en enkele beleidsaanbevelingen voor een verder integraal en geïntegreerd beleid inzake eergerelateerd geweld geformuleerd.

Naar een strafrechtelijk beleid inzake eergerelateerd geweld? Een verkennende studie

Voor verdere informatie:

Karel Berteloot (NL): Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken , tel.: 02/542.74.15
Isabelle Leclercq (FR): Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken , tel.: 02/542.74.30
Margot Taeymans (NL): Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken , tel.: 02/542.74.85

 

 

 

Verslag namens het adviescomité voor gelijke kansen voor vrouwen en mannen uitgebracht door de dames de Bethune en Durant, De problematiek van eergerelateerd geweld in België, Parl.St. Senaat 2007-2008, nr. 4-379